SEO och fula fiskar

När det handlar om SEO så skall man veta att det finns riktigt fula fiskar som jobbar inom den här branchen. Search Engine Optimize eller sökmotoroptimering som det heter på svenska handlar om att man gör sin sida, innehåll, länkningar m.m så optimerade att Google och andra sökmotorer älskar dom och därav placerar dom högt i sökordsresultaten man försöker synas på.

Jag har försökt att göra så mycket av det mer ordinarie jobbet med att optimera och strukturera på ett sådant sätt så att det mer handlar om besökarens upplevelse, än bara för Googles skull.

Nu har det iallafall drabbat mig och jag har blivit straffad.

Hur vet jag detta? En av mina mer rankade sidor som legat 1-5:e plats i 5 år har nu försvunnit från Google topp 100. Den existerar knappt längre.

Hur gick då detta till? Jo, jag gjorde ett allvarligt misstag som jag borde vetat bättre om. Jag kopiera innehåll, visserligen var mycket av innehållet tillåtet att kopiera då jag mailat om lov, men sen fanns det andra delar som jag inte borde kopierat rakt av. Detta var nu inte för att hamna högre upp på sökresultaten, utan snarare så att mina besökare skulle kunna läsa andra betygsättning av en viss produkt.

Jag var noga med att poängtera vart innehållet kom ifrån och även att placera en länk direkt till deras innehåll.

Så vad menar jag nu med fula fiskar?

Min sida har funnits till ett antal år och inte dragit så mycket uppmärksamhet till sig. D.v.s det kopierade innehållet ansågs väl inte vara så allvarligt egentligen av ngn. Det fanns bara på 1 sida och det var som sagt med källor.

I December hör en kille av sig och är intresserad av att köpa sidan. Vi körde en mailkonversation och vi hade inte samma prisbild i åtanke. Hans värdering var enbart på intäkter och trafik, sökresultat, medans mitt var mer åt vad min domän ansågs vara värd.

Skillnaden mellan en som jobbar med SEO och en annan som är en ”domainer” är att vi domainers vet hur lång tid det tar att komma åt ett bra namn, och därav inte släpper det för några futtiga hundralappar eller tusenlappar. Dvs allt under 30.000:- för ett generiskt premiumnamn är inte intressant. Det kan liknas mellan en som går på loppisar och hittar en tavla som bara finns en enda av. Skulle personen sälja den för samma inköpspris + lite påslag? Givetvis inte!

Jag kollade upp personen och förstod vad han jobbade med, speciellt eftersom han drog upp intäkter via olika saker och gjorde en snabb kalkyl vad han ansåg att den var värd baserat på det. Ett SEO och marknadsföringsföretag.

Hur som helst, vi kom inte överens och jag drog mig ur och bestämde mig för att behålla den.

10:e Januari dör min sida. Ja, kurvan neråt för placering och besök var brantare än grannens rumpa.

Hur vet jag då att han gjorde något? Det var ju helt klart uppenbart att han visste vad han kunde anmäla min sida för? Duplicate content.. d.v.s duplicerat innehåll (kopierat).

Det är mitt egna fel att jag tog det steget, även om det nu fanns massvis av material som var tillåtet av dom. Men det visar också vilka fula fiskar det finns inom SEO. Han fick inte namnet och skulle därför straffa mig på något sätt. Kanske för att jag skulle ge upp namnet och sälja det billigt?!, även om jag nu inte tänker göra det. Att man tar ett sånt steg bara för att förstöra för någon annan, inte för att visa rättvisa, utan för att demonstrera sitt missnöje med att inte få det man vill ha tag på. Det är riktigt sjukt och lågt.

Hur som helst så kommer det ändå en ny sida + innehåll.

 

2 reaktioner till “SEO och fula fiskar”

  1. Tror inte din sajt rasade pga av at någon anmälde dig för duplicerat innehåll (även om det inte är speciellt klokt att ha det) utan du torskar på dina ankartexter. Ser man över den här bloggen och hur du har länkat så ser det inte speciellt bra ut.

    Så min 10:a satsar jag på att det var pingvinen som klippte dig 😉

    Hoppas det löser sig och att du återfår rank.

    1. Tack för kommentaren. Du menar sitewide-länkarna eller att jag bara kör generiska ankartexter till mina sidor från denna blogg?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *